Direktlänk till inlägg 30 augusti 2021

Veckodagbok 23/8- 29/8, Hösten är på gång… i flera bemärkelser…

Av Viveka Ramstedt - 30 augusti 2021 07:08

Det börjar definitivt bli höst, även om vädret hittills hållit sig hyggligt varmt, åtminstone på dagarna. Det välbehövliga regnet i förra veckan var tillmötesgående nog att komma på natten, så än så länge har jag kunnat gå hundpromenaderna utan att bli det minsta våt.


Och så länge jag har min hund, som kräver dagliga promenader på minst två timmar, håller jag mig i hygglig fysisk form. Men Nelly är nio år vid det här laget och börjar bli gråhårig, och även om hon fortfarande är fullt frisk och rörlig, och och hör till en ras utan inbyggda svagheter eller rassjukdomar, så har hon rimligen inte mer än sex år kvar. Castor, Guns och Görans hund, som är ett år yngre än Nelly, är i betydligt sämre kondition.


Han får inte längre några långpromenader. Göran har blivit sittande för gott, och det längsta Gun går med honom är runt fältet mot Svärds Skog, vilket tar ca 20 minuter. Istället får han sin huvudsakliga motion genom att de sitter nere vid källartrappan med varsitt glas eftermiddagsvin, och samtidigt kastar en tennisboll åt honom, som han tydligen kan hämta precis hur många gånger som helst utan att bli uttråkad. Nelly, som förstås följer med när jag blir nerbjuden, tillbringar samma tid under min stol; hon skulle aldrig komma på idén att springa efter en boll.

Någon ny hund lär det ju knappast kunna bli, för min del, så jag har garderat mig med en kattunge, som rimligen kommer att vara mig till sällskap några år längre,Men någon motivation för min dagliga motion är han ju inte. Snarare en risk – idag fick jag klättra upp på en stol, för att hjälpa honom ner från översta bokhyllan ända uppe vid taket, dit han klättrat på vävtapeterna. Och det är inte första gången heller; jag har vävtapeter även i sovrummet, och han gillar att sitta i det höga fönstret och titta ut…


Jag har ju sedan gammalt en kattlucka, som alltid står öppen via ett inneförråd, så man kan tycka att katten borde uträtta sina behov utomhus. Det gör han alltså inte, han envisas med att gå på de båda kattlådor jag har – som alltså måste tömmas flera gånger om dagen, för katter är kräsna när det gäller hygienen. Över huvud taget verkar han sällan gå ut, trots att vädret är fortsatt fint. Han är väldigt social, och vill helst vara med mig och Nelly.


Hittills har han också serverat mig två döda möss på sovrumsmattan, vilket jag verkligen inte uppskattar, och häromdagen satt det en mus och stirrade mig förvånat i ögonen, när jag öppnade nedersta förvaringslådan i spisen. Min reaktion när jag stöter på möss inomhus är den ”klassiskt kvinnliga” – jag skrek alltså i högan sky och smällde igen lådan illa kvickt, men musen hade säkert en bakväg in mellan skåpen. Förmodligen kommer väl katten att ta den förr eller senare, men den lär nog inte flytta ut frivilligt, det finns gott om rester av både människo- och hundmat för en mus att leva gott på i mitt ganska ostädade kök.

 

Min dygnsrytm har alltid varit lite speciell, jag är morgonmänniska, och vaknar alltid av mig själv vid sextiden på morgonen året om, utan någon väckarklocka. Det har alltså inte med dagsljuset att göra; förmodligen är det tidningsbilen som väcker mig; den kommer nog vid samma tid på morgonen, och även om huset är välisolerat och jag inte själv är medveten om att jag hör den, så uppfattar förmodligen Nelly ljudet från motorn och börjar röra på sig. Då blir det en snabbrunda i dammparken, för att hon ska få kissa av sig, innan vi går på den riktiga hundrundan vid åttatiden.


På lördagsmorgonen hände dock något väldigt konstigt; Jag hade kommit hem från den korta tidiga hundrundan, och satt mig vid datorn för att läsa den digitala morgontidningen som vanligt. Klockan var väl ungefär halv åtta, vid det laget, när det plötsligt började smälla från grannhuset; ett våldsamt knatter av smällare, säkert et tjugotal skott eller flera. De har förstås barn. Och det var förstås lördag. Men ändå? Före klockan åtta på morgonen, då en del grannar kan tänkas fortfarande ligga och sova? Gun och Göran hade också hört knattret, och föreslog att man kanske firade något av barnens födelsedag.


Samma kväll la min TV plötsligt och oförklarligt av, vilket var irriterande, eftersom jag alltid intar både middagen och morgonmålet i TV-soffan. Nu fick det bli kvällsmat framför datorn istället, vilket innebar betydligt sämre utbud av program. Det tog mig flera timmar att få ordning på TVn på söndagen, eftersom det finns flera olika elektriska apparater, som sitter ihop med ett sammelsurium av sladdar, och dessutom är instuvade i trånga och nästintill oåtkomliga utrymmen under och bakom bokhyllor, soffa och diverse småbord för TV och läslampor.


Jag vet fortfarande inte var felet låg; (förmodligen en glappkontakt någonstans), men plötsligt bara fungerade alla apparater och lampor igen. Väldigt dammigt var det också, så pass att jag faktiskt kände mig tvungen att ta fram dammsugaren, vilket jag normalt inte gör. Jag har ju städhjälp varannan torsdag, och däremellan blid det sopborste och skyffel, i den mån jag alls bryr mig om att sopa golven så här års, när det är torrt och hunden inte fäller hår för tillfället.


Katrin och Signe har varit på besök i Lövekulle över en extra lång helg, dock utan Niklas, som tydligen är ute och paddlar kanot med killkompisar. Det är trevligt med sällskap på hundpromenaderna, och på söndagsrundan hittade Katrin och jag alldeles otroliga mängder av små fina, knubbiga Karljohan-svampar, trots att jag passerat längs ungefär samma stigar själv dagen innan, och fått med mig en full svamppåse hem då också. Katrin fick därför behålla större delen av dagens svampskörd, utom några små fina, knubbiga karljohan mot slutet av promenaden, som jag la beslag på själv. De växte faktiskt i den lilla skogen alldeles bakom de röda grupphusen på höjdryggen mot Lövekullevägen. Märkligt att lokalbefolkningen inte ens plockar trestjärniga svampar som växer alldeles utanför husknuten, men kanske dagens barn inte lär sig att skilja på olika svampsorter, som min generation gjorde både via föräldrarna och skolan.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveka Ramstedt - 15 december 2023 10:15

Av Viveka Ramstedt - 29 november 2023 10:03

Jag har lyckars förlora min armbandsklocka ute i snön på morgonpromenaden med hunden, och så här i efterhand har jag svårt att fatta hur det kan ha gått till. Varför jag plötsligt skulle ha haft behov att skala av mig vantarna för att titta på klocka...

Av Viveka Ramstedt - 1 december 2021 16:34

Jag är fortfarande utan bil, och eftersom det är jobbigt att ta bussen till och från affären skjuter jag besöken framför mig så länge som möjligt. Det avgörande är när filmjölken tar slut, vilket händer var nionde dag, och på måndagen, (15.11), var d...

Av Viveka Ramstedt - 15 november 2021 17:21

Det har blivit lite si och så med bloggrapporterna på sistone – det ser ut som jag har tappat bort ett par veckor helt och hållet, och de senaste bloggarna är dessutom feldaterade. Inte för att det spelar så stor roll – det händer inte så...

Av Viveka Ramstedt - 8 november 2021 08:04

Minns i november, den ljuva september, den tid då äpplet faller moget. Grå är november men ljus är september, för den som bara väntar troget. Mörk är december men ljuv är september, då livet är öppet och redoboget. Dofter vi anar och vinden oss manar...

Presentation


Trädgård och hundar upptar en stor del av mitt liv.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Augusti 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards