Direktlänk till inlägg 8 november 2021

Veckodagbok 11/10-- 17/10, Vart tog Oktober vägen?

Av Viveka Ramstedt - 8 november 2021 08:04

Minns i november, den ljuva september,
den tid då äpplet faller moget.
Grå är november men ljus är september,
för den som bara väntar troget.
Mörk är december men ljuv är september,
då livet är öppet och redoboget.
Dofter vi anar och vinden oss manar att följa.

Minns ni också den här sången? Just nu ringer den ständigt i mina öron när jag går på mina vanliga förmiddagsrundor med Nelly? (Den är från musikalen Fantasticks, som i sin tur är från 1964, och förmodligen är det ett exempel på mitt konstiga minne att både text och musik finns kvar i min hjärna drygt 50 år senare). Jag minns dessutom även att jag redan på den tiden irriterade mig på att man tappade bort månaden oktober helt och hållet i texten. September, november och december nämns, men aldrig oktober.

Men för mig har oktober alltid varit en av mina favoritmånader, tillsammans med april. Vädret under de här två månaderna är oftast bra, varken för kallt eller varmt, och oftast ganska soligt Dessutom är granna höstfärger eller nyutsprungna löv vackrare än den massiva, monotona sommargrönskan. Fast plötsligt är oktober bara över, utan att jag lyckas rekapitulera hur det egentligen gick tilloch om det verkligen inte hände en enda minnesvärd sak.

Nu har de flesta träden redan fällt sina blad, och av någon anledning tycks det vara ovanligt mycket av dem just i år. Det ligger drivor av löv både på körbanan och i vägkanterna av både huvudsträckningen av Ferievägen utefter min dammpark, och längs sidovägen till Boels och Niklas/Katrins hus.

Jag har börjat räfsa löv på min egen mark, med början vid uppsamlingsplatsen nedanför Rosengården, där jag sedan länge har ett antal nätringar på plats. De är gjorda av det gamla hönsnätsstaketet, som tidigare inramade hela mitt område. Under långa perioder var hela dammparken inhägnad med får- och hönsnät, och sommartid hade jag både egna hästar och inlånade får från Ekebacken gående i dammparken, för att hålla undan slyet. Både hästarna och fårstängslen är sedan länge borta, och egentligen var de aldrig särskilt effektiva mot just sly. Det finns dock rätt stora gräsytor i det plana partiet runt dammen. Min dröm var blommande sommarängar, men det blev aldrig något vidare av med ängsblommorna – området var för skuggigt, och marken i hela det plana partiet består av nästan ren blålera, med bara ett tunt lager moränjord ovanpå.

Gräset växer dock högt och frodigt runt dammen, och jag slår av det årligen, först med lie och sedan med motorgräsklipparen. Det är ett stort område, så det blir rätt jobbigt - både jag och motorgräsklipparen blir allt äldre och skraltigare, och och vid det här laget har jag kommit till ett läge då jag börjat undra hur länge jag kommer att orka hålla på med den här slåttern. Under senare år har jag fått en del hjälp av Niklas och Katrin, och det blir väl så småningom de som måste bestämma om man ska fortsätta med den arbetskrävande skötseln, eller låta alltsammans växa igen, och återgå till den ursprungliga ekblandskogen.

Hela området var från början avstyckat till fem rätt stora villatomter, på samma sätt som hela det nuvarande Lövekulle Villaägare-området. Två av våra tomter är numera bebyggda med sommarhus tillhörande familjen. De återstående tre; dammparken och den tredje tomten; ett rätt stort parti skogsmark som vetter ut mot det stora grönområdet längs Lövekullevägen i sydost, är fortfarande mina, men kommer kanske på sikt att förvandlas till villatomter, precis som hela resten av den gamla avstyckningsplanen. Jag misstänker dock att just naturområdet runt dammen kommer att sparas, särskilt som kommunen för närvarande tydligen planerar att bygga på de öppna ängarna utmed Lövekullevägen igen.

Bebyggelseplanerna för den öppna marken i Lövekulle poppar upp regelbundet, med ungefär tre års mellanrum, och särskilt det stora fältet vid krönet av Lövekullevägen är hotat. Det skulle vara förödande för hela miljön i området om det bebyggs, eftersom landskapsbilden är så fantastisk - öppna fält inramade av skogklädda kullar, som sluttar ner mot sjön i norr. Nu är det tydligen dags igen för enligt Niklas och Katrin kommer ett nytt planförlag för ängarna i Lövekulle att presenteras på onsdag. Jag hoppas de har fel, för själv har jag inte hört eller sett något , snarare har det i lokalpressen talats om att bara bygga borta vid Mjörnvallen, och spara just den stora ängen vid krönet av Lövekullevägen– såvida jag nu inte har lyckats glömma bort eller förtränga det.

Vi får väl se på onsdag, när den nya översiktsplanen för Lövekulle-Skår tydligen ska presenteras.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Viveka Ramstedt - 15 december 2023 10:15

Av Viveka Ramstedt - 29 november 2023 10:03

Jag har lyckars förlora min armbandsklocka ute i snön på morgonpromenaden med hunden, och så här i efterhand har jag svårt att fatta hur det kan ha gått till. Varför jag plötsligt skulle ha haft behov att skala av mig vantarna för att titta på klocka...

Av Viveka Ramstedt - 1 december 2021 16:34

Jag är fortfarande utan bil, och eftersom det är jobbigt att ta bussen till och från affären skjuter jag besöken framför mig så länge som möjligt. Det avgörande är när filmjölken tar slut, vilket händer var nionde dag, och på måndagen, (15.11), var d...

Av Viveka Ramstedt - 15 november 2021 17:21

Det har blivit lite si och så med bloggrapporterna på sistone – det ser ut som jag har tappat bort ett par veckor helt och hållet, och de senaste bloggarna är dessutom feldaterade. Inte för att det spelar så stor roll – det händer inte så...

Av Viveka Ramstedt - 1 november 2021 22:56

Man tänker oftast inte på hur beroende man är av den sabla bilen, förrän man inte har den till hands. Särskilt när man, som jag, använder den ytterst sällan; det brukar bli en gång var nionde dag, när filmjölken tar slut. Idag, tisdag, tog jag faktis...

Presentation


Trädgård och hundar upptar en stor del av mitt liv.

Fråga mig

0 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards